מיסטיקנים גדולים ורבים תמיד דיברו רבות בשבחו של האור. האור הוא אנרגיה רבת עוצמה המשפיעה על כל דבר בחיינו. האור מייצג את עולם הרוח, ולעומתו החומר מייצג את העולם הפיזי, הגשמי. שניהם חיים זה לצד זה בשאיפה מתמדת לאיזון. מה קורה כשהאור והחומר נפגשים?
בעבר נהגו בתחום הבניה האדריכלות והעיצוב להציף כל חלל בתאורה מרכזית מגוף תאורה המותקן במרכז התקרה. כיום נוהגים מעצבי פנים ואדריכלים רבים ליצור עניין בהדגשת אזורים מסוימים, או פרטי עיצוב מיוחדים, באמצעות תאורה מדגישה מקומית. תאורה כזו תורמת רבות לאווירה נעימה ומיוחדת בחלל המעוצב, ומושכת את עיני המתבונן לנקודה המסוימת שאותה מבקשים להדגיש. לפעמים מדובר בכמה נקודות כאלה היוצרות יחד רצף של זרימה מאוזנת ושלווה.
ניתן להאיר נקודות מוקד בחלל באמצעות מיקום גופי תאורת ספוט מול נקודת המוקד, או נקודות גופי תאורה שקועות בתוך קרניז גבס בתקרה (או במצבים מיוחדים בקיר), תאורה נסתרת בתוך נישות גבס, או פס לד נסתר הנותן רצף אחיד של אור (ניתן גם לנצל פסים כאלה ליצירת אשליה של חלל גבוה יותר, על ידי הדגשת חלקם העליון של הקירות באמצעות התאורה).
גולת הכותרת היא קיר מעוצב באלמנטים מפוסלים אמנותיים, שבצדם האחורי מותקן פס לד. האור בוקע מתוך האלמנטים והופך את הקיר כולו ליצירת אמנות קסומה שבה החומר והאור נפגשים ומשפיעים זה על זה: האור מושך את העין אל החומר וגורם לו להיראות קסום ומעניין יותר, והחומר מעצב את האור באמצעות חורים המעוצבים כחלק מהאמירה האמנותית, וכן באמצעות משחקים מרתקים של אור וצל.
אמצעי נוסף למפגש מרתק כזה הינו מיקום "פסל מאיר" בפינה או באזור מסוימים, קרוב לקיר בחלל המעוצב. פסל אמנותי הבנוי מחומר שבו פתחים רבים בגדלים שונים, המעוצבים מתוך כוונה לזרוק קרני אור לכיוונים שונים. בתוך הפסל מותקן גוף תאורה נסתר. מעבר לעדנה שמקבל החומר מהליטוף של האור על פני השטח שלו, נוצר על גבי הקירות הקרובים לפסל משחק משובב נפש של צלליות. כך נוצר מצב שבו הפסל יוצר דו-שיח מעניין עם הסביבה שלו.
בשעות שונות של היום היצירה האמנותית המאירה משתנה, ואנו מקבלים ממד מעניין נוסף: בשעות היום, כשנכנס אור טבעי מבחוץ, החומר עם הטקסטורות והגוונים שלו מקבל ביטוי חזק יותר. כאשר יורד הלילה, האור עובר לקדמת הבמה ומשפיע על האווירה באופן משמעותי יותר.
כשאתם מעוניינים ליצור מפגש מופלא בין אור לחומר, תחשבו על "פיסול מאיר" ניצב או על גבי הקירות.
גילה טננבאום הדר. מצוי בחומר קירות מעוצבים מאלמנטים מפוסלים מקרמיקה בעבודת-יד. גילה בוגרת Pratt Institute בניו-יורק, בעלת תואר B-Arch, ובית שניידרמן בגבעתיים. טלפונים- 050-7759966 08-9201098 www.gilaclay.co.il